ANTWERP EUROTERMINAL NEEMT GROOTSTE UNIT PARKING VAN BELGIE IN GEBRUIK

Antwerp Euroterminal (AET), de grootste multipurpose terminal in de haven van Antwerpen en de thuisbasis voor de schepen van de Grimaldi Groep, is één van de 24 haventerminals wereldwijd in handen van de Grimaldi Groep. Gespecialiseerd in diverse cargo types, worden op dagelijkse basis breakbulk, containers, project cargo, heavy lift, voertuigen en andere RoRo-units behandeld.

Met enige fierheid heeft AET de grootste single unit parking van België in gebruik genomen. De opbouw van de multilevel parkeergarage werd gerealiseerd in 13 maanden. Om dit te verwezenlijken, werd een tijdelijke maatschap van industriebouwers Cordeel en Naessens opgericht. 

De parkeergarage bestaat uit betonnen prefabelementen, die in eigen fabrieken van beide bouwpartners werden vervaardigd en dewelke per truck werden aangeleverd vanuit 6 verschillende productiesites. Vervolgens werden deze elementen door de aannemers gemonteerd. Bij de montage werd op de werf gebruik gemaakt van 7 montagekranen en 2 paalmachines, waarbij er tegelijkertijd tot 80 arbeiders tewerk werden gesteld op de werf.

Hieronder enkele indrukwekkende cijfers: De fundering van het gebouw bestaat uit 19 964 lm ondergrondse palen.

Het gebouw telt:

  • 5200 lm bovengrondse kolommen.
  • 13000 lm verdiepingsbalken
  • 6720 lm betonnen borstwering
  • 550 lm oprijhelling
  • 660 treden 
  • 147 168 m² gewelven
  • 49 500m³ beton
  • 4 600 000 kg staal

Met de ingebruikname van de multilevel parkeergarage, breidt AET zijn roro-capaciteit uit met 25%. De multipurpose terminal, met een totale oppervlakte van 1,5 miljoen m², slaagt erin om op een oppervlakte van net geen 25 000 m² voor 172 000 m² aan extra capaciteit te benutten. De 6 verdiepingen hoge garage biedt zo extra storageruimte voor ca 9000 voertuigen. Hiermee krijgt de terminal het grootste indoor single unit parkeerterrein in België.
De benedenverdieping werd ingericht met een hoger plafond, waardoor hierin hogere voertuigen kunnen worden gestockeerd en/of toegevoegde waarde activiteiten worden georganiseerd. 

Een duurzame bedrijfsvoering is belangrijk binnen de Grimaldi Groep. Met het ontwerp van de multilevel parkeergarage trekt AET deze lijn door. Op het dak van de Multilevel wordt een zonnepanelenpark geïnstalleerd, dewelke 3,5 Megawatt elektriciteit zal opwekken. Deze groene stroom zal onder meer worden aangewend voor het opladen van elektrische voertuigen en vult een energie-initiatief van de terminal aan, die eerder 3 windmolens en powerpacks in gebruik nam. Om meer van de opgewekte groene energie te kunnen gebruiken in haar operaties, ongeacht de aanwezigheid van zon en wind, ontwikkelde AET binnen het PIONEERS* consortium een opslagstrategie (dmv powerpacks) die haar in staat zal stellen opwekking en verbruik van elkaar los te koppelen.

Voorheen was AET een joint-venture tussen Grimaldi Groep Napels en Mexiconatie nv. Sinds augustus 2022 is AET volledig eigendom van de Grimaldi Groep. Verschillende rederijen van de Grimaldi Groep lopen dan ook de Antwerp Euroterminal aan, waaronder Grimaldi Euromed, Finnlines, Atlantic Container Lines (ACL) en Grimaldi Deepsea, hierdoor biedt de groep verbindingen aan naar Noord-en Zuid-Europa, West-Afrika en Noord-en Zuid-Amerika.Om de indrukwekkende parkeergarage officieel in gebruik te nemen, heeft AET op 15 & 16 september een feestelijke happening georganiseerd. Deze tweedaagse happening, geeft zowel klanten, leveranciers, personeel, zakelijke contacten,… de kans om dit imposante gebouw te bewonderen. Dit belooft dan ook een extra feestelijke editie te worden, waarbij AET zijn 20-jarig bestaan wil vieren, dat omwille van Covid-19 niet kon doorgaan.

DELEN OP